TOCN spontantreff 21. og 24. juli – ladehastighet

Artikkel

Av: Vigdis Asbjørnsen

Det kan være mange ulike årsaker til at lading går tregt på en superlader.
At batteriet i bilen er for varmt, at det er for kaldt, at batteriet er nesten fullt allerede, at laderen man benytter er kald, at man deler ladepar med en annen bil, eller at effekten på lokasjonen er strupet ned. Men noen ganger går man tom for kjente forklaringer.

Det har i den siste tiden blitt mye snakk om at spesielt de eldre bilene med 85 kWh-batterier har tregere lading enn før. Ingen kan helt si med hvilken software-versjon dette dukket opp. I tillegg kan det synes som om det kun er enkelte biler som har problemer – ikke alle.

Bli med i TOCN sin undersøkelse
Vi i TOCN har derfor tenkt å gjøre en test av så mange biler som mulig, for å se om vi kan finne noen god forklaring. Kanskje er det flere eiere av andre modeller som også er rammet? 
Samtidig vil vi tilby Model X- og Model S-eiere mulighet for å få lest av batteriet for å sjekket batterihelsen (dessverre ikke tilgjengelig for Model 3 ennå).

Treffet blir avholdt på Holmestrand superlader, søndag 21. juli og onsdag 24. juli 2019.

Søndag vil vi være til stede på superladeren mellom klokken 10 og 15. OBS: Søndag er nå fulltegnet!
Onsdag vil vi være til stede mellom kl. 12 og 21.
Se påmelding nedenfor for hvordan du kan sikre deg en plass i testgruppen.

Test av superladerhastighet
Antall biler som vi kan teste superladerhastighet på samtidig, er begrenset. Dersom du ønsker å få testet din bil, er det viktig at du melder deg på. Skriv inn hvilke tidspunkter det passer for deg å komme.
En superladertest vil ta i overkant av én time (tiden bilen din trenger på å lades til 100 %). Blir det flere som ønsker å delta på testen enn vi har kapasitet til, satser vi på å sette opp flere muligheter senere.

Batterihelse
Avlesing av batterihelse vil kunne foregå i parallell med de andre testene. En slik test tar ikke mer enn ca 10 minutter.

I skjemaet nedenfor velger du hvilket tidspunkt som passer for deg. Velg gjerne flere, så er sjansen større for at vi kan finne ledig tid for din bil.
Vi vil deretter tildele deg et tidspunkt hvor vi kan teste din bils ladehastighet.

**********************************************************************

Påmelding

**********************************************************************

Hvordan tester vi?

Vi vil koble til en måler på bilen før du setter bilen på lading. Denne måleren vil lese av en rekke verdier, blant annet batteritemperatur og ladehastighet. Under superladetesten vil man lade batteriet fra 10 % (eller så nære 0 % som mulig) og opp til 100 %. Det er derfor fint om du ankommer med mindre enn 10 %, slik at du slipper å bli sendt ut på en ekstra kjøretur.

Hvordan vet jeg om bilen min har lav ladehastighet?

En normal lading på en superlader varierer fra modell til modell, men den vil for de fleste være på sitt hurtigste om batteriprosenten er lav (typisk 10 %). Ladehastigheten/effekten vil deretter gå sakte men sikkert ned, og vil fra ca 80 % være lav.
Har du lav ladehastighet på superlader, har du ganske sikkert merket det selv, at lading tar en del lenger tid enn det gjorde før. Maks ladehastighet/ladeeffekt for en eldre Model S er omtrent på 117 kW ved lav % på batteriet(SOC), og vil gå nedover etter hvert som batteriet blir mer og mer fullt.

Mer om superlading og optimal lade-effekt:

https://www.tocn.no/lading-pa-superlader/
https://www.tocn.no/2018/01/tips-effektiv-superlading/

Foto: Gunn Vagle

Legg igjen den første kommentaren