CHAdeMO-lading

CHAdeMO-lading

CHAdeMO er opprinnelig en japansk ladestandard, som blant annet benyttes av Nissan.

Litt om CHAdeMO-lading:
CHAdeMO er likestrømslading, på samme måte som ved superlading. Man benytter, som ved superlading, ikke bilens egen lader, men kun den som er i ladestasjonen. Ladestasjonene eies typisk av Fortum, Grønn Kontakt eller tilsvarende selskaper.

Det vil ta lengre tid å lade med CHAdeMO enn med en superlader, men det går fortere enn med en Type 2-lader. En CHAdeMO-lading kan være et greit alternativ, dersom ladekøen på en superlader er for lang, eller du er langt utenfor superladernettverket. Ladingen gir opp mot 44kW maksimalt, (mot superlading på V2, som gir maks 115kW), litt avhengig av bil og ladestasjon.

Det er som oftest én eller to CHAdeMO-ladere per destinasjon, men det finnes en mengde elbiler som kan benytte disse laderene. Som oftest går det veldig bra, mens det andre steder er kø. Husk å ta hensyn og ikke lade mer enn du trenger, dersom du lader på en slik lokasjon.

Hva trenger du:
For å benytte et ladepunkt med CHAdeMO, trenger du normalt en ladebrikke – eller at du har registrert deg som kunde hos ladeoperatøren. Du kan også benytte mobiltelefonen din, så fremt den ikke er sperret for betalingstjenester på mobil.

For å koble deg til med en Tesla, trenger du i tillegg et CHAdeMO-adapter. 

CHAdeMO-adapter selges av Tesla på service-sentrene. På enkelte lokasjoner i Norge finner du slike til utlån, lagt tilgjengelig av privatpersoner – samt av oss i Tesla Owners Club Norway.

Dette kan man lese mer om på utlånssiden. Der er det også tilgjengelig et kart, som viser hvor disse adapterne befinner seg.

Slik gjør man når man skal lade:

  1. Følg instruksjonen på skjermen på laderen, og trekk ut CHAdeMO-uttaket fra holderen
  2. Sett CHAdeMO-adapteret på CHAdeMO-ledningen/uttaket fra ladestasjonen
  3. Plugg adapteret inn i i bilen
  4. Velg CHAdeMO-lading på ladestasjonen (dersom du ikke allerede har gjort det)
  5. Legg ladebrikken opp mot der det er indikert at ladebrikken skal registreres på ladestasjonen, eller start ladingen med SMS eller mobilapp.

Når man skal avslutte lading:

  1. Trykk “stopp lading” på ladestasjonen, send SMS, eller stopp lading i mobilapplikasjonen til ladeoperatøren
  2. Ved bruk av ladebrikke; legg  ladebrikken på nytt opp mot samme punkt på ladestasjonen
  3. Ta ladekabelen med adapter ut av bilen
  4. Koble fra CHAdeMo-adapteret