EU-kontroll / Periodisk Kjøretøykontroll

Artikkel

Av: Vigdis Asbjørnsen

Det er ditt eget ansvar som eier å holde orden på når bilen skal inn til kontroll (Vegvesenet sender ikke påminnelse om dette lenger). Reglene som gjelder, er at bilen skal kontrolleres i det fjerde året etter at bilen er registrert (og deretter innen 2 år etter siste kontrolltidspunkt). Les videre!

Enkelte av Teslas verksteder kan utføre PKK/EU-kontroll. Pr. januar 2022 er det kun åtte verksteder som utfører dette. Du finner oversikten her.

Når skal bilen inn?

Fra Forskrift om periodisk kontroll av kjøretøy (PKK) er følgende sakset:

Kjøretøy som nevnt i § 4 første ledd bokstav d og e skal kontrolleres og godkjennes senest 4 år etter førstegangsregistrering, og deretter senest 2 år etter siste periodiske kontroll.

Hvor kan bilen kontrolleres?

I prinisippet kan bilen kontrolleres på et hvilket som helst bilverksted som er godkjent for EU-kontroll.

NAF fremstår som et godt alternativ, da de for det første ikke er knyttet til noe bestemt merke, men også fordi de har begynt å opparbeide seg kunnskap på Tesla.

De bistår i dag Tesla når de skal kjøpe tilbake biler som innbyttebiler ved å foreta en rekke tester. NAF har gjennom dette samarbeidet opparbeidet seg kunnskap om bilene.
Man kan som privatperson bestille en tilsvarende test før garantiutløp eller salg.

NAF finner man over hele landet, men de sentrene som ligger i nærheten av et Tesla Service Senter er nok de som er mest oppdatert.

Her kan du bestille EU-kontroll fra NAF

Hva kontrolleres?

EU-test for elbil inneholder fire ekstra elementer når man trekker fra avgass og støymålinger.

Disse er kontroll av:

  • Fremdriftsbatteri
  • Kabler til fremdriftssystem
  • Ladekabel
  • Ladekontakt/ladeluke

EU kontroll for elbil

NB: Man får mangellapp på bilen om man glemmer å ta med ladekabel til kontrolltimen. Man slipper imidlertid dette kravet om man kan vise til at man benytter fast ladestasjon hjemme og ikke har løs ladekabel.

I tillegg skal refleksvest ligge inne i bilen, slik at du skal kunne ta den på deg før du går ut av bilen. Denne vesten ligger ved overlevering i den røde pakka i frunken, sammen med varseltrekanten.

Hvor finner jeg bilens VIN-plater (chassisnummer)?

Det mest opplagte stedet, er nederst på frontruta. Imidlertid godkjennes ofte ikke denne plasseringen ved kontrollen. Figuren til høyre viser hvor på de ulike modellene du finner bilens VIN (klikk på bildet for større versjon).

For Model Y finner du plasseringene her:
https://www.tesla.com/ownersmanual/modely/en_cn/GUID-B27A666D-866B-4766-B690-CCD1B66E2134.html


Mer om NAF og deres tester:
Testresultater fra NAF-treff med garantiutløpstest på Østlandet: https://www.tocn.no/2017/01/oppsummering-treff-hos-naf/

Legg igjen den første kommentaren