Nå koster det å parkere på offentlige ladeplasser i Oslo

Artikkel

Av: Roger Kolbu

Nå er det slutt på gratis parkering på kommunale ladeplasser i Oslo. Fra og med mandag 4. mars 2019 vil det koste deg opptil 10 kroner pr. time å parkere på en slik plass. Her kan du se hvordan du betaler for parkeringen.

I dag har Oslo kommune rundt 1300 parkeringsplasser med lademulighet. Antallet er planlagt å bli 2000 innen utgangen av året.

Selve ladingen vil være gratis, men du må altså betale for parkeringen, som innføres som to satser. Den nye løsningen innføres gradvis, da omskilting er nødvendig. Les mer om dette nedenfor.

Kommunale parkeringsplasser uten lading vil fortsatt være gratis for elbiler, men du må følge parkeringsbestemmelsene for øvrig (mtp. tidsrom og tidsbegrensning).
Parkeringsplasser som er regulert med beboerkort er også gratis for elbiler, selv om du ikke bor i området (du trenger altså ikke beboerkort). Ofte er disse plassene uten tidsbegrensning.

Her følger litt informasjon rundt ordningen:

Kommunale ladeplasser

Det er ladeplikt og betalingsplikt alle dager hele døgnet for elbil og ladbare hybridbilder på kommunale ladeplasser som er skiltet med «Ladbar motorvogn under lading». Ordningen blir gradvis innført på alle kommunale ladeplasser.

Frem til alle ladeplassene er omskiltet er det fortsatt gratis å parkere elbil og ladbare hybridbiler på kommunale ladeplasser merket «for ladbar motorvogn» og «for EL-motorvogn».

Pris

Parkering på kommunal ladeplass koster 10 kroner på dagtid kl 09:00-20:00 mandag til lørdag. Utenom dette tidsrommet og på søndager koster det 5 kroner pr. time.

Ladeplasser med stor etterspørsel har en begrenset parkeringstid på tre timer i tidsrommet kl. 09:00-20:00 mandag til lørdag. På søndager kan man stå hele dagen. 

Slik betaler du

Du kan betale via appene

Når avgiften er betalt og bilen parkert, startes lading med en RFID-brikke. Alle RFID-brikker vil fungere. RFID-brikken brukes bare til å åpne laderen. Du betaler ikke for strømmen og et eventuelt abonnement på hurtiglading belastes ikke. 

Hvor er ladestasjonene?

Kart over ladestasjoner for elbil og ladbar hybridbil

Slik bruker du nye ladestasjoner

For å låse opp og lade på nye ladestasjoner kan du bruke alle typer RFID-brikker. Du trenger ikke å registrere brikken hos oss. Vær oppmerksom på at du må registrere ladebrikken hos enkelte andre ladeoperatører for å kunne bruke brikken på deres ladestasjoner.

Disse ladestasjonene har en type 2-kontakt. Du må ha med ladekabel med type 2 for å lade. Ladeeffekten er inntil 3,6kW (16A).

Slik bruker du eldre ladestasjoner

På ladestasjoner fra 2008 – 2012 må du bruke en nøkkel for å lade. Logg inn for å bestille nøkkel og urskive.

Disse ladestasjonene har vanlig stikkontakt (schuko). Ladeeffekten er inntil 2,3kW (10A)

Meld fra om feil på ladestasjonen

Du kan melde fra om feil på ladestasjonen til vaktsentralen:
Telefon: 23 48 21 00 (døgnåpen)
E-post: vaktsentralen@bym.oslo.kommune.no

Les mer på Oslo Kommunes sider her:
https://www.oslo.kommune.no/gate-transport-og-parkering/parkering/lade-og-parkere-elbil