Norges første lynladere åpnet på Ås/Vinterbro

Artikkel

Av: Roger Kolbu

I går åpnet landets to første lynladere, som potensielt kan levere hele 350kW hver. De to ladepostene, som er plassert ved Shell/7-Eleven og McDonalds Nygårdskrysset, er tiltenkt den nye generasjonen elbiler fra Porsche, Audi og Hyundai. Fortum Charge & Drive står bak prosjektet.

Ytterligere to ladeposter skal snart på plass på samme sted, og planen er totalt seks stolper. Da må enda flere kraftige transformatorer på plass. Man ser allerede for seg at kommende generasjoner elbiler skal få mulighet til å lade med hele 500kW, og de nye lynladerne skal kunne oppgraderes til denne styrken.

Enn så lenge er maksimal ladeeffekt satt til 100kW. Årsaken er at en ny type væskefylt kabel må til for å oppnå full ladeeffekt. Denne ligger nå til CE-godkjenning. Likeså en ny CHAdeMO-kabel for høyere effekt enn det disse kan levere i dag.

– Når de nye kablene er på plass, vil man også potensielt ved 10 minutters lading oppnå 25 mils rekkevidde, forteller Stian Mathisen, kommunikasjonssjef hos Fortum Charge & Drive.

Derfor er prisen pr. minutt den samme som for andre hurtigladere (kr. 2,50 pr. minutt med avtalebrikke og kr. 3,00 pr. minutt via SMS), men denne vil nok økes når den virkelige lynladingen er operativ.

Av de kommende nye elbilene, vil både Jaguars I-PACE og Hyundai Kona støtte opptil 100kW, mens Audi e-tron quattro concept skal takle så mye som 150kW.

Plasseringen langs E18 ved Nygårdskrysset – midt mellom Vinterbro og Ski – er første steg i en tenkt lynladestrekning som går mellom Oslo, Stockholm og Helsingfors. Ytterligere to stasjoner i Sverige, og én i Finland er snart på plass.

– Den første hurtigladeren fra Fortum ble åpnet i 2011/2012, og pr. i dag har vi 1200 ladere over hele Norge. Plasseringen av den nye lynladeren er helt optimal, da den i realiteten dekker både E6 og E18, fortalte Rami Syväri, visepresident i Fortum Charge & Drive, under åpningen (bildet over).

– Uttrykket «lynlader» toppet faktisk listen over nye ord i fjor, for øvrig et ord Elbilforeningen fant opp, kunne Christina Bu (bildet over) i Elbilforeningen opplyse om under åpningen.

– Markedsandelen på elbiler har på fem år steget fra 3 til 21 prosent, og nå i mars satte vi en ny elbilrekord – med en total markedsandel på mer enn 37 prosent.
Nå i 2018 er det hele 1300 elbiler som kan lade samtidig i Norges hurtigladenettverk, avsluttet hun.

Bildet over: Stasjonsmester Tom Jonøy Johnsen ved Shell/7-Eleven Nygårdskrysset, fikk æren av å stå for den offisielle åpningen av lynladerne.

Tekst og foto: Roger Kolbu, Organisasjonskonsulent TOCN.

Legg igjen den første kommentaren