Står du i ladekø? Her er alternativene

Artikkel, Ladeguide, Nyttig informasjon
Ladekø ved Solli superlader. Foto: Harald Kristiansen

Av: Terje Choi Førsund

Det strømmer stadig nye Tesla’er inn til Norge, samtidig som det både utvides og bygges ut nye superladere rundt om i landet. Men faktum er likevel at det på enkelte lokasjoner ofte er kø. Ikke alle har anledning til å lade hjemme, mens andre trenger å fylle batteriet maks opp – og da bygger køen seg raskt opp. Men trenger du virkelig å stå i kø? Det finnes mange og gode alternativer!

Ha alltid med – og bruk Type2-kabelen
Nasjonalt sett er det to store aktører, mens det regionalt er mange små og store. Fortum og GrønnKontakt har mange ladestasjoner rundt om i landet. Felles for disse to er at du kan bruke ID-brikken du fikk av Norsk elbilforening. På de fleste ladestasjoner kan du velge å lade med (din medbrakte) Type2-kabel eller med Chademo-adapter. Type2 kan gi deg 11-22kWh, og koster deg ca 30 kroner for en halvtime. Dette bør gi deg 25-50 km ekstra rekkevidde. Nok til å komme deg hjem eller til neste superlader?

Chademo er utvilsomt raskere, med sine 40-50 kWh. En times pause her, og du har fylt “halv tank” på en S/X 90. Med 2,50 pr minutt, koster en time 150 kroner, tilsvarende 10 liter fossilt drivstoff! Men husk at “ad hock” lading (via SMS) er dyrere. Last ned GrønnKontakt og Fortum Charge and Drive-appene, og registrer deg som kunde. Legg også inn nummeret på din brikke fra elbilforeningen, så trenger du ikke mer enn denne brikken. Enkelt og greit, om enn ikke like raskt som Teslas superladere.

Lier

På begge sider av E18 er det jevnt mye trykk. Stasjonene skal snart få flere punkter, for dagens ladepunkter er i hyppig bruk.

Er du villig til å betale litt, har GrønnKontakt 8 punkter på Circle K Kjellstad og 2 ved MaxBurger – rett ved siden av Tesla sin superlader. Fortum har blant annet 5 kontakter på McDonalds Liertoppen og 7 ved Buskerud Bilsenter.

Solli

På Marche Solli utenfor Sarpsborg er det en annen travelt opptatt superlader. Snart kommer megastasjonen Rygge, men inntil videre finnes det andre gode alternativer også her. Fortum har 14 punkter på Inspira Science Center og 8 på McDonalds Råde. GrønnKontakt har 6 på Circle K Rygge og 6 på Circle K Alvim.

Åsane, Bergen

6 ladepunkter er tilgjengelig på Tesla sin superlader i Åsane, hvilket jo medfører tidvis lange køer. Men det er jo mange andre alternativer kun et steinkast unna. GrønnKontakt har Horisont og Circle K, mens Fortum har en stor lokasjon på Ikea Åsane. Nærmere sentrum har BKK (App: Bilkraft) 22 plasser på Danmarksplass.

Plugshare.com
Skal du ha én app som gir deg en god oversikt, kan du prøve Plugshare. Denne fungerer både i nettleseren og på mobilen. Her finnes du alt fra både offentlige og private, til så vel superladerne fra Tesla.

Tekst: Terje Choi Førsund
Artikkelfoto: Harald Kristiansen

Legg igjen den første kommentaren