Ladefest i borettslaget

Artikkel

Av: Vigdis Asbjørnsen

Petter Jensen, 3 år som Teslaeier, gledet seg over alle de flotte lademulighetene han har fått i garasjekjelleren i Trasoptunet Borettslag, i Oslo. Sammen med barna Kristoffer og Cecilie koste de seg veldig på ladefesten.

28 ladebare biler stilte til ladetest i regi av TOCN i Trasoptunet Borettslag i Oslo. Zaptec-laderne fikk kjørt seg skikkelig, mens sjåførene koste seg med vafler og pizza.

Stresstest av Zaptec-anlegget
Petter Jensen bor i Trasoptunet Borettslag og prøvde ladeopplegget denne testkvelden med sin Tesla. Han hadde med seg barna Kristoffer Petterson Jensen (18) og Cecilie Hrönn Pettersdottir Jensen (19). Elbiler er fremtiden mener de, og dette ønsket de å lære mer om. Førerkort og egen bil regner de med at det blir på et senere tidspunkt.

– Det var utrolig koselig å møte naboene i borettslaget på denne måten. Selv er jeg litt bekymret over at anlegget går i sløyfer, og lurer veldig på hvor mye strøm jeg egentlig får til bilen når jeg er koblet til, fortalte Petter Jensen.

– Jeg satte bilen min til lading samme dagen anlegget var ferdig satt opp, og det fungerte veldig bra. Jeg hadde fulladet bil i løpet av natten.

Testen denne kvelden gikk ikke fullt så bra. Da fikk han bare strøm nok til et par kilometer kjøring. Testen vi deltok på var en stresstest for hvordan hele anlegget virket, og siden anlegget sto ferdig for en ukes tid siden, regner han med at det blir veldig bra etter hvert.

Alle bilene ble delt opp i grupper, hvor de med ladekapasitet på 3,6 kilowatt, startet å sette laderen inn først. Deretter fulgte de andre gruppene med ett minutts mellomrom å koble seg på ladeopplegget. Testskjema ble utfyllt med opplysninger om hvordan ladingen foregikk i hver enkelt bil, og med observasjoner i skyløsningen, skulle det være mulig å kunne måle hvordan det sammenkoblede ladeopplegget i denne store garasjen fungerte.

– Her går det i bra ladefart, syntes Are Sjøflot. Han satte i gang ladingen på sin Tesla, og ladet på 11KW. Etter hvert ble skjemaet fylt ut med informasjon etter hvert som ladeprosessen gikk sin gang.

Tre timer til full tank
– Her går det bra, og nå lader jeg på 11kW. Det vil ta ca 3 timer for min bil å lade opp til 100 % med denne farten, mente Are Sjøflot fra Bekkelagshøgda. Han fikk vite om arrangementet dagen før, men stilte friskt opp for å være med på dugnaden.

Trasoptunet Borettslag stilte med egne beboere slik at ingen behøvde å sulte på ladefesten. Olga Andresen, Kathrine Bomann og Arnhild Rønning gledet seg til å høre om erfaringene etter ladekvelden når alle laderne i garasjeanlegget ble brukt samtidig.

Vaffelansvarlige

Olga Andresen, Kathrine Boman og Arnhild Rønning sto ansvarlige for vaffelstekingen og pizzaserveringen på årets ladefest i borettslaget. Kathrine Boman har selv både en Tesla og en Leaf i familien, og syntes det var veldig flott med en test av hele anlegget som nå er satt opp.

– I løpet av denne kvelden vil jeg jo få litt erfaring med opplegget her, og det vil komme godt med, for vi tenker på elbilkjøp snart, og har allerede kjøpt lader og ladeplass i anlegget her, fortalte Arnhild Rønning.

Håper på hjemmeladeopplegg

– Jeg har ikke noe ladeopplegg hjemme selv, så derfor er jeg her i kveld. Nå har jeg snakket med styreren i sameiet, og styret har fått en del informasjon av meg om et mulig ladeopplegg, så nå håper jeg at det skjer noe snart for oss elbileiere, fortalte Terje Kjeldstad, Tesla-eier siden oktober 2015. Han bor i en bygård på Skillebekk fra 1936, med 14 parkeringsplasser, men har altså foreløpig ikke noe ladeopplegg i garasjen.

– Zaptec sitt ladeopplegg for garasjer i store bygårder er utrolig interessant å teste slik som dette, mente Terje Kjeldstad fra Skillebekk. Han så fram til den dagen det er et slikt opplegg på plass i bygården der han bor.

– Vi har begrenset med strøm, 63A tilgjengelig, men da vet jeg at vi kan bruke dette anlegget vi prøver her i kveld, mente Kjeldstad. Foreløpig er det slik at de to med elbil i hans sameie er avhengige av å lade på Oslo kommunes ladeplasser, og der er det en kamp om ladeplassene døgnet rundt.

– Vi snakker ikke lenger om å måtte ut å lufte bikkja, nå dreier det seg om å ”lufte” bilen, sier han. Han er ellers veldig fornøyd med bilen sin, og rekkeviddeangsten er helt vekk. Sist år dro han av gårde med full bil på ferietur til Budapest – uten problemer av noe slag.

Zaptec-laderne ladet opp de fleste bilene som fikk kontakt denne kvelden, og TOCN var godt fornøyd med oppmøtet til ladedugnaden.

Tekst og foto: Frilansjournalist Vigdis Margrethe Løver, for TOCN.no

Legg igjen den første kommentaren