Hovden Superlader åpen

Artikkel

Av: Vigdis Asbjørnsen

Lørdag var det offisiell åpning av ladestasjonene på Hovden.

Steven Ridgway Esser og kona Theresa – begge tillitsvalgte i Agder elbilforening og medlem av TOCN, var til stede og kunne rapportere følgende

– Lørdag 7. oktober 2017 var vi ved åpningen av en ny ladestasjon på Hovden. Bykle kommune har, i samarbeid med flere parter, bygget et veldig flott anlegg for lading av elbiler og som ligger i nærheten av hytter, butikker og skisenter. Parkeringsplassen som dette anlegget befinner seg på, er stor og har god plass til andre biler også. En veldig fin plass!

Under selve åpningen ble det holdt flere taler.
Organisatoren Geir Skjevrak sa noen ord. Deretter var det ordføreren fra Bykle kommune, Jon Rolf Næss, som stolt av det nye anlegget, takket for godt utført arbeid i alle ledd. Knut Hovet, som har stått for den elektriske delen av Fortum-laderne, snakket litt om disse. Marcus Sjölander fra Tesla sa noen ord om Tesla sin del av anlegget.

Deretter var det et kulturelt innslag ved Vetle Tveiten Hoslemo som sang tradisjonelle sanger fra regionen.
Theresa Ridgeway Esser (styremedlem i Agder elbilforening ) tok deretter ordet på vegne av alle elbilister.
Theresa påpekte at det nå, takket være dette anlegget, er mulig å velge elbil framfor fossilbil til hyttetur og skiferie på Hovden, og at vi nå kan kjøre grønnere og stillere gjennom den flotte Setesdalen.
Etter hennes innlegg var det Geir Elsebutangen fra Vestfold og Telemark elbilforening som sa noen ord om viktigheten av elektrifisering av bilparken, før han innviet anlegget ved å klippe snoren.
Til slutt ble det servert gratis kake, kaffe, saft og setesdalssuppe.

Tesla stilte med prøvekjøring av en Tesla Model X P100DL.

Lengstkjørende

Et annet medlem, Steffen Lund Solberg med følge, kom ens ærend hele veien fra Stavanger for å være med på åpningen. De hadde hatt greit føre og vær til Hovden, men måtte stå tidlig opp for å rekke frem i tide. 60kW ble brukt på turen dit, så med en start på 87 % batteri fra Stavanger, var det bare 4 % igjen ved ankomst til Hovden. På retur fikk de strålende vær over Suleskard, og de hadde veien nesten for seg selv. Det ble en rundtur med 7 timer ren kjøring, men med fint vær og gode forhold underveis, ble dette en flott tur.
Steffen kan rapportere følgende om turen til og fra den nye superladeren, og med en 2014 Model S, 85kW brukte de:
Stavanger – Hovden over Helleland  og Suleskard – fra 87 % til 4 % ved ankomst – ingen stopp underveis.
Hovden – Stavanger over Suleskard, Sinnes og Byrkjedal – fra 93 % til 46 %.

Mer om Hovden

Det er 21 ladeplasser på Hovden hvorav

  • 12 Tesla ladestolper (Superladere)
  • 3 Hurtigladestasjoner (CHAdeMO + CCS) levert av Fortum
  • 6 Type-2 uttak fra Fortum

Her har kommunen, i følge lokalavisen Setesdølen, investert 7 millioner kroner i ladeinfrastruktur med tanke på fremtiden, noe som nok kan være veldig lurt med tanke på alle som kjøper seg ladbar bil.
Dette er utstyr som har kommet hurtig opp fra byggestart til ferdigstillelse. Anlegget ble strømsatt i overkant av én uke før det var offisiell åpning, så her har mange jobbet godt for å få alt på plass.

Laderne ligger fint til i Hovden sentrum. Det er flere butikker i umiddelbar nærhet, og et kjøpesenter med flere spisemuligheter ligger 500 meter unna.
Hovden er et typisk skisted og hytteområde for sørlendinger, men laderne vil også være nyttige for folk på gjennomreise til eller fra Vestlandet på sommerstid. Ladestasjonen på Hovden fullfører en strekning mellom Kristiansand og Haukeli, med lademuligheter i Hægeland, Evje, Bygland, Rysstad, Valle, Bykle og Hovden.

Foto: Steven Ridgway Esser, Steffen Lund Solberg

Legg igjen den første kommentaren