Gode råd til deg som skal lade elbil

Invester i sikkert ladeanlegg

Vurderer du å kjøpe elbil bør du kalkulere inn oppgradering av elanlegget ditt, da det kan være nødvendig for sikker lading av elbilen hjemme.

Veggmontert ladeboks er best

En elbil krever mindre strøm til lading enn mange tror. De fleste trenger derfor ikke å forsterke hovedsikringen.

Vi anbefaler en egen strømkurs/sikring i sikringsskapet med kabel til en veggmontert ladeboks. En såkalt “Mode 3-boks – Type 2-kontakt”  (også kalt den nye elbilkontakten) anses for å være en god og sikker løsning.

Veggmontert ladeboks må settes opp av en autorisert el-installatør. Hjelp til å finne autorisert installatør får du i Elvirksomhetsregisteret.
Kostnader for et komplett nytt ladeanlegg vil ligge mellom 10 og 20 000 kroner. Da får du en veggmontert ladeboks som kan brukes av alle nyere elbiler, og er innført som standard ladekontakt i EU.Les mer om Mode 3 her.

Hvor gammelt er det elektriske anlegget ditt?

Om lag 70 prosent av elbileierne lader elbilen hjemme. De aller fleste lader uten å ha oppgradert sitt elanlegg for sikker lading. Eldre elektriske anlegg er vanligvis ikke prosjektert og bygd for å håndtere lading av elbiler, noe som kan medføre overopphetning og brannfare.

Husholdnings-stikkontakter anbefales ikke

Lading via en vanlig husholdningsstikkontakt, kalt “Schuko” på fagspråket, anses ikke som sikker lading. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sier at maksimal kontinuerlig belastning for en vanlig stikkontakt uansett ikke bør overstige 10 ampere. Flere råd om elbil og lading finner du på dsb.no.

230 eller 400 volt, 1-fas eller 3-fas? Hurtiglading hjemme?

De fleste elbiler er i utgangspunktet basert på et annet strømsystem enn det norske. Lading av elbiler i Norge krever derfor noen særlige forholdsregler.

Flere tekniske detaljer om lademuligheter hjemme finner du her.

 

Kilde: Hafslund