De første Teslaene fra Gigafactory Berlin utleveres i dag

Artikkel

Av: Roger Kolbu

I dag leverer Tesla de første bilene produsert ved Gigafactory Berlin-Brandenburg. Selskapets første produksjonsanlegg i Europa er også vårt mest avanserte, bærekraftige og effektive anlegg så langt, skriver Tesla i en pressemelding. De 30 bilene som blir levert til sine nye eiere i dag er de første Model Y Performance i Europa.

Teslas første fabrikk i Europa
Gigafactory Berlin-Brandenburg er Teslas femte store globale fabrikk. Etter offentliggjøring av planene i november 2019, startet byggingen raskt våren 2020. Omtrent to år senere har fabrikken fått offisiell godkjennelse og startet produksjon av Teslas helelektriske kompakte SUV Model Y. Gigafactory Berlin-Brandenburg produserer innledningsvis Model Y Performance og skal levere biler til alle europeiske Tesla-markeder.

Gigafactory Berlin-Brandenburg, som har fått navnet sitt fra den nærliggende tyske hovedstaden og sin vertsstat Brandenburg, kombinerer flere produksjonsenheter på den 300 hektar store tomten for et totalt fabrikkareale på mer enn 227 000 m². Tro mot Teslas produksjonstilnærming er fabrikken svært vertikalt integrert. Når alle enheter er i full drift vil omtrent 12 000 ansatte produsere biler, battericeller, batterier, elektriske motorer, plastikkdeler, seter, aksler og mye mer. Med en årlig potensiell produksjonskapasitet på 500 000 Model Y og opptil 50 GWt batteriproduksjon, er dette den største fabrikken for elektriske biler, målt i kapasitet, i Europa.

Mer enn 3 000 ansatte har allerede startet å jobbe ved fabrikken, og Tesla skal rekruttere flere tusen i månedene som kommer. Fra produksjon til drift, forsyningskjeder, konstruksjon til ingeniørarbeid eller celleproduksjon, tilbyr Gigafactory Berlin-Brendenburg jobber innen en rekke spennende arbeidsområder.

I tråd med Teslas misjon om å akselerere verdens overgang til bærekraftig energi, er Gigafactory Berlin-Brandenburg bygget fra et bærekraftsperspektiv. Tesla har jobbet med lokale myndigheter og foreninger for å sikre minimal forstyrrelse av dyrelivet, og for å erstatte den eksisterende bartrebeplantningen med en skog bestående av 60 % løvtrær, noe som gjør den mer robust, mangfoldig og økologisk verdifull. Tesla har brukt kunnskapen fra byggingen av fasiliteter i verdensklasse i Reno og Shanghai for å redusere det miljømessige fotavtrykket av driften. For eksempel vil energiforbruket per celle produsert reduseres med 70 %, vannforbruket per bil vil være lavere enn det kombinerte gjennomsnittet i bransjen (2,2m³ vs. 3,7m³) og betydelig mindre mengder løsemidler vil bli brukt i lakkeringsarbeidet.

Model Y Performance: Familievennlig sportsbil
De 30 tyske kundene som får sin bil i dag ved fabrikken, fikk de første Model Y Performance i Europa. Model Y Performance kommer med opptil 514 km rekkevidde, og leveres med 21’’ Überturbine-hjul og Performance-bremser for full kontroll under alle værforhold. En spoiler i karbonfiber forbedrer stabiliteten i høye hastigheter, og Model Y Performance akselererer fra 0-100 km/t på så lite som 3,7 sekunder. Model Y Performance All-Wheel Drive gir den ultimate kombinasjonen av ytelse og nytte.

Model Y Performance-oppgraderingene inkluderer:

  • Økt topphastighet fra 217 til 250 km/t
  • Forbedret akselerasjon fra 5,0 til 3,7 sekunder
  • 21’’ Überturbine-hjul
  • Performance-bremser
  • Senket fjæring
  • Aluminiumslegerte pedaler
  • Spoiler i karbonfiber

Model Y Performance starter på kroner 589 900,- i Norge, og nye bestillinger har estimert levering i april 2022. I Norge starter leveringer av den tyskproduserte Model Y Performance til de første kundene innen utgangen av mars.

Foto: Tesla Motors