Innvielse i regnvær

Artikkel

Av: Vigdis Asbjørnsen

Lørdag 4. august hadde TOCN treff i Møre og Romsdal, med innvielse av de to nye Tesla superladerne på Ørskogfjellet og Åndalsnes. Disse ble strømsatt rett før sommerferien og har dermed vært i drift kun noen få uker.

Siden disse to superladerne ligger så tett på hverandre, ønsket vi å lage et treff med en vakker kjøretur. Vi satte derfor start av turen til å være på toppen av den kjente Trollstigen, som ligger ca. en halv times kjøring fra Åndalsnes. Det var godt oppmøte, tross regnvær, med 23 biler. Etter en halv times venting og oppsamling av deltakere i regnværet, gikk ferden ned Trollstigen i samlet følge til Åndalsnes – der den første innvielsen skulle foregå.

Artikkelen fortsetter nedenfor bildene fra Trollstigen.

Representanter fra Tesla Ålesund og TOCNs styre, møtte opp på toppen av Trollstigen, sammen med et stort antall medlemmer og Tesla-entusiaster.
Et stort antall medlemmer og Tesla-entusiaster venter utålmodig på å kjøre samlet ned Trollstigen.
Det gikk sakte, men sikkert, nedover Trollstigen. Et storslått skue!
23 teslaer på rad og rekke gjennom Trollstigens vakre omgivelser.
Tåka lå ganske lavt denne lørdagen.
Nedover Trollstigen er det mye strøm å hente inn via regen.

I Åndalsnes ble vi møtt av ordfører, senterleder på Raumasenteret, samt en del andre sentrale personer som hadde bidratt til at laderen havnet nettopp her.

Nestleder i TOCN, Vigdis Asbjørnsen, startet med å gratulere med en vel plassert lader på en sentralt knutepunkt, og at det ikke bare var den geografiske plasseringen som var lur, men at den også ville kunne lokke utenlandske Tesla-turister til området som er full av severdigheter også. Akkurat det siste behøvde vi ikke gå så langt for å finne et eksempel på, da det i forsamlingen allerede hadde meldt seg på en tysk deltaker. Han hadde hørt fra noen han traff underveis på en superlader at det skulle være treff, og hev seg med derfra.

Ordet ble deretter overlatt til Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, som var invitert til å åpne superladeren på Åndalsnes. Han hold en kort tale før han klippet det røde båndet:
– Det er veldig naturlig at Tesla har en ladestasjon her. Dette er et trafikknutepunkt i Møre og Romsdal, og har egentlig vært det i alle år. Ekstra artig er det å se alle dere som har stoppet opp og blir med på denne turen, og selv om utsikten er som den er akkurat i dag, gir dette oss en fantastisk mulighet; dere må bare komme tilbake for å se hvordan det EGENTLIG ser ut her – uten tåke!
– Og gjør alle sammen det, lover jeg at det blir lading her, og han som eier Esso-stasjonen her lover å gi gratis softis til alle sammen. Avtale, Svein? Jajaja, sier Svein…!
Og Tonje, som er senterleder her, lover å gi gode tilbud inne på butikken.

Kamilla fra Tesla Ålesund, overleverte “sermoniverktøyet” til Raumas ordfører, Lars Olav Hustad.
– Jeg har altså fått æren av å klippe snora, og dette var jo en voldsom saks! Såpass, ja!
– Jeg har klippet med mye rart, men aldri med ei så stor saks som dette her! Har dette noe med størrelsen på dere som eier bilene?, spøkte han med overfor de fremmøtte.

– Herved erklærer jeg Tesla-stasjonen i Åndalsnes for åpnet og ønsker dere alle god tur videre til Ørskogfjellet.

Med disse ordene fikk vi, før vi reiste videre, tatt stedet litt nærmere i øyesyn, der åtte ladepunkter allerede er i drift, og det er gjort klart for ytterligere fire til en senere anledning.
Esso-stasjonen ligger rett over plassen, og har et velassortert utvalg av kioskvarer og flere plasser å sitte ned for å ta seg en matbit. Raumasenteret ligger også “vegg-i-vegg”, med en rekke butikker.

Turen gikk deretter videre gikk mot Ørskogfjellet som ligger langs kysten noe sørover, ca en time fra Åndalsnes. Her ble vi møtt av ordfører i Ørskog kommune og innehaverne av Fjellstova kro.

Ordføreren i Ørskog, Knut Harstad, innviet superladeren med følgende ord:

– Da vil jeg først ønske dere alle velkommen til Ørskog, en kommune på vel 2000 innbyggere som nå skal gå inn i nye Ålesund. Jeg benytter derfor enhver anledning nå dette året her, til å pynte meg, for det er siste året vi får bruke dette ordførerkjedet.

– I Ørskog er vi veldig stolte over at dere har ønsket å plassere denne stasjonen nettopp her, hvor vi har mye trafikk. Vi er et veikryss, på mange måter. To europaveier møtes og går samme strekningen. Vi har fylkesveien som kommer inn fra Fjordane, og det gjør at vi har veldig mye arbeid med samferdsel og trafikksikkerhet. Vi ønsker at denne europaveien skal ut av sentrum, men fortsatt gå her ved at den går gjennom Stordal og kommer inn igjen på dagens trasé, midtveis nede i dalen.

Ørskogfjellet superlader. Foto: Dirk Allert

– Vi ønsker, og jobber veldig hardt for, at den strekningen som går nedover her, på halvannen kilometer, også skal få krabbefelt. På vinteren, spesielt, er det mange forbikjøringer av sentgående trailere. Det er ikke alle biler som har krefterne til en Tesla, slik at det er mange farlige situasjoner som noen og enhver har opplevd. Et krabbefelt vil løse det.

– Så har vi en annen strekning, fra Viset – midtveis innover fra Stordal, ønsker vi en helt ny trasé opp hit, for å skille lokaltrafikken fra gjennomgangstrafikken. Det skaper trafikktrygghet, og det skaper gode boforhold for lokalbefolkningen.

– Men, det er alltid slik med trafikk og kommunikasjon og den slags problemer; det går veldig langsomt, det er mye slit å få igjennom selv små forbedringer.Så jeg er glad for at dere har fått plassert denne stasjonen her, sentralt – og vi føler at vi er sentralt plassert med denne nye stasjonen på kartet.

Ørskogfjellet superlader. Foto: Dirk Allert

– Vertskapet på Fjellstova er enestående folk. De har fått pris før, for virkelig god mat, for sjåfører, som også har vært med på å stemme disse frem. Tesla har vært heldige med plasseringen. Det er svært god mat her og svært god service, noe Tesla-eiere kan nyte, enten de tar seg noe mat eller drikke, mens de venter på at bilen skal lades.

– Da vil jeg takke for meg, og si at det er en veldig stor glede for meg å bruke denne ”lille” saksa, og klippe snora og erklære stasjonen for offisielt åpnet, kunne ordføreren i Ørskog, Knut Harstad, avslutte innvielsen med.

Fjellstovas drivere, Hilde og Harry Klein Huse, bød på gratis varm gryte (Brennsnut) og kaffe til de fremmøtte.

Vi hadde til slutt en loddtrekning blant de 20 deltakerne, der de seks premiene var termoser og capser fra Tesla, samt Model X-plakater fra TOCN.

TOCN på Ørskogfjellet

Flere bilder:

Tekst: Vigdis Asbjørnsen og Roger Kolbu
Foto: Dirk Allert, Magnus Dahl Hegge, Roger Kolbu, Vigdis Asbjørnsen