Nå dekker Tesla Supercharging hele Norge på langs

Artikkel

Av: Roger Kolbu

Denne uken åpner Tesla en Supercharger-stasjon i Honningsvåg. For første gang dekker dermed et hurtigladenettverk hele Norge på langs, fra Lindesnes til Nordkapp, forteller Tesla Norge i en pressemelding.

Tesla åpnet den første Supercharger-stasjonen i Europa på Dombås i 2013. Siden den gang har nettverket vokst betraktelig, og det er nå 81 Supercharger-stasjoner med til sammen 1 132 ladestolper i Norge.

Klar for Norgesferie
I fjor reiste rekordmange nordmenn på ferie i eget land, og Supercharger-nettverket hadde allerede god kapasitet for å møte den økte trafikken. 96 % av Tesla-eiere som Supercharget i Norge i løpet av sommeren 2020 fikk koblet til en lader innen 2 minutter fra ankomst til stasjonen.

– Etter sommeren i fjor har Tesla levert mer enn 10 000 biler i Norge, ifølge offentlige registreringstall. Og hittil i år er Model 3 fortsatt Norges mest solgte elbil. Derfor satser vi betydelig på ladeinfrastrukturen vår i år, og har gjort en rekke utvidelser før fellesferien:

  • Europas første Supercharger-stasjon på Dombås har blitt utvidet til 24 ladestolper, og 2/3 av stolpene på stasjonen er nå V3 Superchargere
  • Supercharger-stasjonen på Brokelandsheia har fått mer enn doblet kapasiteten sin med 16 nye V3 Supercharger-stolper, til glede for nordmenn som ferierer på Sørlandet
  • Skei og Innhavet utvides med 4 midlertidige V3 Supercharger-stolper på hver stasjon i påvente av økt trafikk denne sommeren
  • Midlertidig V3 Supercharger-stasjon med 4 ladestolper i Stryn er på plass for å imøtekomme ferierende nordmenn

Tesla fortsetter også å åpne nye stasjoner, og har planer om å åpne til sammen mer enn 30 nye Supercharger-stasjoner i Norge i 2021.

Oslos største ladestasjon åpner for Tesla-kunder
I tillegg til å skrive ladehistorie ved å bli første ladeoperatør som fullstendig knytter Norge sammen fra nord til sør, åpner Tesla også denne uken ladestasjonen i Sentrum P-hus i Oslo. Stasjonen er Oslos største hurtigladestasjon med god margin, og har 18 V3 Supercharger-ladestolper. Det er allerede lagt opp til å senere kunne utvide til totalt 40 V3 Supercharger-ladestolper i anlegget.

City Supercharging-programmet er en prøveordning for å se om Supercharging kan være en del av løsningen som gjør det enklere å være elbileier i byene. Tesla planlegger Supercharger-stasjoner i blant annet Bergen, Stavanger og Trondheim, og til neste år kommer det flere stasjoner i Oslo.

Teknologiske fremskritt
– Siden mars 2020 har Tesla utelukkende bygget V3 Superchargere på nye stasjoner i Norge. V3 Superchargere har en effekt på opptil 250 kilowatt, som betyr enda kortere ladepauser når man skal på elektrisk langtur i en Tesla. En Model 3 Long Range kan lade opptil 120 kilometer rekkevidde på fem minutter på en V3 Supercharger, og vi forventer at en typisk ladeøkt vil være på om lag 15 minutter.

– For Tesla er det avgjørende at det er en god opplevelse å bruke ladeinfrastrukturen vår, og derfor har vi sørget for at det er sømløst å bruke en Supercharger. Du trenger bare koble ledningen til bilen, så begynner ladingen.

– Gjennomsnittsprisen for Supercharging på våre norske stasjoner er kr. 2,90 per kilowattime. Supercharging er rimeligere enn å lade hos andre tilbydere av hurtig- og lynlading, samt vesentlig billigere enn å fylle drivstoff på fossilbiler.

Kart over alle Supercharger-stasjoner finnes på Teslas nettsider.

Foto: Kim Daniel Erlandsen