Bli lys

Artikkel

Av: Terje Choi Førsund

I Europa gir ikke lyktene til Tesla like mye lys som i USA. Dette grunnet EU-regelverket, som setter en grense på maks 2000 lumen, så lenge bilen ikke har lyktespylere og automatisk høydejustering av frontlyktene. Men hvis du synes det blir for mørkt, finnes det gode alternativer!

– Det har virkelig tatt av etter 1. oktober. Da ble det norske lovverket om ekstralys endelig oppdatert, forklarer Sondre Hugaas. Han er innehaver av BilKomponenter.no på Kløfta, og har montert minst 150 LED-bars de siste årene.

– Det er som natt og dag – med og uten slike ekstralys, forklarer han ivrig.

På Model S facelift og Model X, går lysstyringen igjennom LIN bus (Local Interconnect Network-kontakt), og de selger derfor et spesialtilpasset adapter som plukker opp signalene for styring av når ekstralysene skal være på.

ALC leser av LIN bus for å plukke opp informasjon om når fjernlysene er på.

Montering er viktig for at lyset skal bli godt og stabilt selv på humpete vei. Derfor har Bilkomponenter fått utviklet egne festebraketter som fester LEDbaren stødig i frontspoileren, festet både i over- og underkant.

3D-printet festebrakettet med perfekt passform, som holder LEDbaren fast i et solid grep.

På spørsmål om det er noe særlig variasjon i teknologi eller funksjoner, svarer Sondre at det er én modell som skiller seg positivt ut.
– Generelt sett er de fleste ganske like, men variasjonene går mest på kvaliteten på produktet. Lazer Linear 18 Elite skiller seg ut med to ting: For det første gir den et litt varmere lys, dernest kutter den strølyseffekten nære bilen, ved å kutte lysbildet nederst. Dette gir en veldig god effekt.

Model X med Lazer Linear 18 Elite montert.

På spørsmål om hvordan det blir med renhold osv., forklarer Sondre at dette ikke er noe problem.

– Bruk gjerne høytrykkspyleren, det tåler de. Men møkk og veisalt osv. spruter jo på denne lykten, på lik linje med andre steder, og i tett snødrev bygger det seg opp. Så spyl litt over lyset, skal du få full effekt!

Når det gjelder prisnivå og DIY, er det viktig å vite at vi som TOCN-medlemmer får 11-13 % rabatt på veiledende priser. Strands Nuuk ledbar, inkl. ALC-boksen og fester, koster ca 5.000 kroner, mens Lazer Linear 18 Elite koster 10-11.000. Sondre har laget en monteringsbeskrivelse til Model X, for dem som vil montere dette selv. Ellers kan det gjøres på et par timer, for snaue 2.000 kroner.

Utover vinteren/våren vil det også komme modeller og utstyr tilpasset Model 3.

Så, ønsker du å ha vesentlig bedre fjernlys, kan dette være veien å gå. Les mer på sidene til BilKomponenter og gå inn på Medlemsfordeler for å se rabattkoden (må være innlogget)!

Legg igjen den første kommentaren