Velg Grålum SuC offisielt innviet

Artikkel

Av: Roger Kolbu

Etter fire ukers drift, ble den offisielle åpningen av det som nå er Nord-Europas største ladeområde, avholdt for presse og fremmøtte på Grålum i går.

Det var Administrerende Direktør for Inspiria Science Center, Geir Endregard som ønsket å markere begivenheten, og derfor hadde invitert stortingsrepresentant Elise Bjørnebekk-Waagen (AP), Fylkesråd for plan, klima og miljø i Viken fylkeskommune, Annette Lindahl Raakil, samt kommunens ordfører, Sindre Marthinsen Evje til innvielsen.

Fase 2
Endregård ønsket velkommen til åpningen av ladeparken. Nå i fase 2.
Fase 1 åpnet denne våren, med 35 ladeplasser, destinasjonslading, stort batteri og solceller på carporten. Der lades det mange biler, hver dag!
Nå var det altså klart for fase 2, med Teslas 40 nye stolper. Dermed er vi oppe i totalt 75 ladeplasser på denne lokasjonen, og med dette også Nord-Europas største ladeanlegg.

Lad og lær
Inne i Inspirias resepsjon, finner man en ny utstilling, der man kan lese om batteriteknologi, lading av elbiler, elbilens historie osv., samt at man kan lage en elektrisk krets for å se hvordan ting henger sammen.

Ute blir det etablert en kunnskapsløype (åpner 1. desember i år), der man (mens man lader) kan kan scanne QR-koder – og få påfyll av fakta og informasjon om lading.

Inspiria innfører minuttprising
Fra nå av, kan man også besøke Inspiria Science Center, og kun betale for de minuttene man er innom bygget og ser på attraksjonene. Prisen er kr. 2,00 pr. minutt.

Matservering
En Foodtruck er også på plass, og den er åpen i tidsrommet kl. 14:00 – 19:00 hver dag. Toalettområdet inne i Inspiriabygget vil være tilgjengelig i samme tidsrom.
Kafeen holder åpent utenom dette (tidligere på dagen), og det skal således være gode muligheter for tilgang på mat mens man lader.

Det vil være tilgjengelig 6 små Teslabiler, i alle helger og ferier. Disse kan de besøkende benytte ute i parken.

Fase 3?
Inspiria har visse planer, vent og se!, kunne Geir Endregard fortelle.

Nåtid og fremtid
Elise Bjørnebekk-Waagen mener at Inspiria knytter nåtid og fremtid sammen. Kunnskap er vår viktigste kapital, grunnlaget for velferd, vekst og verdiskaping. Nysgjerrrighet skaper kunnskap, og den finner man flere gode eksempler på hos Inspiria.

Kinderegg
Annette Råkil gratulerte Inspiria med et kinderegg av et anlegg, der man kan få mat fra Foodtruck, fylle bilen med strøm – og få kunnskap om elbiler og elektrisitet.

Ordføreren er stolt over anlegget, og at Tesla og andre leverandører i nærområdet er så innstilt på å være med på det grønne skiftet.

Moderne snorklipping
Ladeparken ble deretter innviet med en sprengning av tre store ballonger, fylt med hydrogen.
Drønnet som oppsto da ballongene eksploderte, var påtagelig.

Video av ballong-spregningen:

Foto: Roger Kolbu, TOCN

Foto: Vigdis Asjørnsen, TOCN