På tide med sesongskifte av hjul?

Artikkel

Av: Roger Kolbu

Vi ser at det hver eneste gang det er tiden for skifte av hjulsett, dukker også de samme spørsmålene opp – gang på gang. Derfor har vi laget denne artikkelen, og serverer deg her svarene på de spørsmål du måtte ha!

 1. Bruk en solid jekk (gjerne minst 2 tonn). Og gjerne en som kan løfte fra lav høyde. Har du ikke dette, kan du kjøre dekket opp på en plankebit, slik at jekkepunktet kommer noe høyere.
 2. På S og X holder det normalt å jekke opp på bilens definerte jekkepunkter. På Model S og X er disse 65 mm dype og 146 mm brede. Bruk evt. en hockeypuck (som denne, fra Biltema) eller en solid trekloss mellom jekk og bil.
  På Model 3, bør du benytte en egnet kloss (med egne hullpinner).
 3. Dersom bilen har luftfjæring; Sett fjæringene til HIGH (eller VERY HIGH), og sett bilen deretter i «Jack Mode» (eller «Luftfjæring Service Modus»). Denne innstillingen finner du under «Service»-fanen. Pass på at bilen står i Park.
 4. Skru av «Tilt / Intrusion» (eller «Helling/Innbrudd»). Denne innstillingen finner du under «Safety & Security» («Sikkerhet»)-fanen. Må aktiveres for hvert hjul. Alternativt kan du sette bilen i «Camp Mode». Da slås også denne alarmen av.
 5. Fjern evt. plasthetter/-kopper på mutterne. Benytt gjerne en matpinsett, dersom du ikke har et eget spesialverktøy tilgjengelig.
 6. Det er stort sett 21mm hullpipe som skal benyttes (kan også være 13/16″), så sjekk godt at du benytter en så tettsittende hullpipe som mulig, før du setter i gang.
 7. Noen dekk har rotasjonsretning, så pass i så fall på at pila viser riktig rulleretning.
 8. Har bilen såkalt «Staggered» oppsett, må du passe på å montere den største dekkdimensjonen bak.
 9. Etter dekkskifte, stram til mutterne med en momentnøkkel (se eksempelvis denne, fra Biltema). Bruk 175 Nm.
 10. Bilen finner automatisk de nye TPMS-sensorene, men du må kanskje kjøre bilen noen km, før alt er på plass.
 11. Husk også å endre hjulstørrelse, dersom du skifter fra eksempelvis 19″ til 21″. Dette gjør du under et eget valg som dukker opp etter hjulbyttet, «Wheel Configuration» («Hjulkonfigurasjon») (eller under eget valg på “Service”-fanen på skjermen).
 12. Sjekk, og juster dekktrykket. S og X (uansett dekkstørrelse) bør ha 3,3 – 3,5 bar (48 – 50 psi) på kalde dekk. Model 3 kan ha 3,2 – 3,3 bar (46 – 48 psi) på kalde dekk. Noen dekk blir veldig vinglete ved lavere dekktrykk. Husk også at du på lavprofildekk, er bedre rustet mot hull i veibanen, dersom trykket er høyere enn normalt.
 13. Etter noen mils kjøring, bør du sjekke/ettertrekke mutterne med momentnøkkel.

Lykke til!