Sveriges største Supercharger åpnet på Tanum

Artikkel

Av: Vigdis Margrethe Løver

Sju teslaer suste sammen fra Norge på en solrik fredag siste dagen i juni. Sveriges aller største Supercharger skulle åpnes med høytidelighet.

– Nå har jeg fått lov til å prøvekjøre i en Tesla for aller første gang, og det var en aldeles fantastisk bil å kjøre, utbrøt Joachim Ardfeldt. Han er til daglig markedsføringskoordinator ved Tanum Shoppingcenter og hadde allerede gledet seg i mange uker til å ønske Tesla-eiere velkommen til senteret med rask superlading.

Tanum Shoppingcenter ligger like over grensen til Sverige og er et stort senter som fortsatt er i en rivende utvikling. Senteret har hittil kunnet tilby seks langsomtladende Tesla destinasjonsladere, men ved å utvide ladekapasiteten med hele 16 raske superladere, kan senteret nå ta imot enda flere biler. Tanum kommunes viseordfører, Roger Wallentin, fikk æren av å starte opp ladingen på en av teslaene som hadde stilt seg klare på hver sin lader. Og det var så klart en norsk bil som fikk den første tilgangen til strøm, like etter snorklippingen. Utover dagen ble det muligheter for prøvekjøring av teslaer, og her hadde folk booket seg inn på nettet flere uker i forveien.

– Denne utbyggingen her på Tanum Shoppingcenter har gått utrolig raskt å få på plass, og vi utvider stadig kapasiteten rundt i hele Sverige, kunne Joachim Skoogberg fortelle. Han er ansvarlig for utbyggingen Tesla Supercharging i Sverige. Ved superladerne i både Uddevalla og Falkenberg er det nylig foretatt en utvidelse av antall ladere. På E18 mot Stockholm, like over grensen – ved Töcksfors, er også en ny Tesla Supercharger nå på plass.

– Det er viktig for oss å utvide ladetilbudet allerede nå for å øke kapasiteten før Model 3 kommer for fullt, sa Skoogberg. Han fortalte også at det har vært en stor debatt i svensk media den siste tiden om hvorvidt det er mye eller lite Co₂ utslipp i forbindelse med elektrisiteten når det gjelder elbilladere. Han kunne forsikre alle om at strømmen til disse her i Tanum kommer fra 100 % vindkraft og vannkraft, og at den generer ingen Co₂.

Med seks sakteladende destinasjonsladere kan de besøkende på senteret bruke disse når handletiden er beregnet til å vare et par-tre timer eller lenger, og de 16 raske ladestasjonene står klare for dem som ønsker kortere ladetid. Dermed er Tanum Shoppingcenter blitt det mest velutstyrte i landet for teslaer. Nå er det bare for handleglade nordmenn å dra på svensketur, og det, helt uten å få rekkeviddeangst.

Tekst: Vigdis Margrethe Løver
Foto: Vigdis Margrethe Løver, Roger Kolbu