Ferieplanlegging og reise med elbil

Skal man på ferie med elbil, er det greit å planlegge litt, selv om det begynner å bli bra med superladere mange steder.
Tar man ladingen på hotellet isteden for på en superlader når man likevel skal overnatte, vil man kunne spare en del tid neste morgen, eller spare seg for en omvei om en superlader.

Turplanleggere

Det har blitt vesentlig enklere å komme seg rundt enn det var i de tidlige årene der det var langt mellom Tesla Superchargerene. Om en vil, kan en bare legge inn destinasjonen i navigasjonen i bilen, og så fikser bilen ladestoppene, men vil en planlegge litt i forveien. er det flere gode turplanleggere en kan benytte.

http://supercharge.info Her kan du finne oversikt over superladerene og en kan beregne en egnet reiserute mellom dem.

https://www.tocn.no/ferieplanlegging/ https://abetterrouteplanner.com/  Dette er en god reiseplanlegger for alle typer elbiler der en kan legge inn hvilken bil man har, og med det får en også hentet ut informasjon om hva som er fornuftige ladestopp underveis. En kan også sette hva slags rekkevidde en ønsker å ha på bilen ved ankomst og hvor mange prosent fullt batteri en starter med.

https://www.facebook.com/groups/elektriskbilferie/ En facebookgruppe det kan være nyttig å være medlem av for å diskutere ruter og lading eller dele gode opplevelser

Hvor finne hoteller med ladere eller ladeplugger

Tesla sine destinasjonsladere kan en finne i ladekartet i bilen.

Teslaeier Eivind Tellefsen med gode hjelpere har laget et kart der man kan se hvilke hoteller i hele Europa som har et ladetilbud inkludert hva slags type tilkobling man trenger.
https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zmponI0SFljc.kFbB–nGI-KI&hl=no

For reiser i Norge er det etter hvert blitt en del muligheter. Man kan ta med seg sine røde og blå adaptere, og sin Type-2 ladekabel og finne litt av hvert av lademuligheter. Klubben har fått satt opp egne type-2 ladere på en del hoteller i Norge (og Sverige) som kan benyttes, og stadig flere hoteller setter opp ladere.

Tesla har fått opp destinasjonsladere ved ulike hoteller også. Kart over disse finnes i bilens navigasjon eller på nett. Laderne yter litt varierende effekt avhengig av hva slags anlegg det er tilknyttet, men alle har en tilkoblet ledning med Type-2 uttak.

CHAdeMO-adapter kan også være nyttig, men om man ikke har et slikt, finnes det mulighet for å låne et for bruk på en bestemt ladestasjon, eller låne et med seg ved å legge igjen et depositum hos utlåner. https://www.tocn.no/chademoutlan/. Disse laderene ligger  langs veien og er veldig sjelden på overnattingssteder.
CCS-adapter som kom i 2019 gir enda hurtigere lading på hurtigladere for Model S og X. Model 3 og Y trenger ikke CCS adapter, da de har CCS-kontakt direkte på bilen.

 

 

Ladekart

http://www.chargelocator.com/en Dette ladekartet dekker mye av vesteuropa, inneholder bla data fra den norske nobil-databasen
https://www.plugsurfing.com/ Nederland, Tyskland

Dashcam

Dashbord kamera kan være kjekt å ha, men vær klar over at det er forskjellige regler for bruk av disse i ulike land.
I Østerrike er det straffbart – sjekk mer om hvilke land du må ta forholdsregler i på Wikipedia.

Bompenger

https://www.tolltickets.com/country/europe/europe.aspx?lang=en-GB

https://www.facebook.com/notes/elektrisk-bilferie-i-europa/bompenger/600506346767639

Kjekt å ha:

25 mm skjøteledning shuko
Rød Skjøteledning, for eksempel denne: http://www.biltema.no/no/Bygg/Elektrisk/Elektrikerverktoy/Skjoteledning-400-V3-fase16-A-2000017394/

Huskeliste for reise til ulike land

Under, en oversikt over ladekart, hvilke plugger og adaptre og det kan være greit å ha med på tur per land(under utarbeidelse)

 Norge

Lading:

  • Rødt adapter
  • Blått adapter
  • CHAdeMO-adapter
  • Type-2 ladekabel
  • Schuko adapter
  • CCS-adapter (Model S og X)

Husk bombrikke med fritaksavtale

Sverige

Ladekart: Uppladdning.nu

Danmark

Bropass til broen mellom Sverige og Danmark, kan også brukes mellom Sjælland og Fyn(Storebælt)
https://www.oresundsbron.com/sv/club/tema/bropass
https://storebaelt.dk/

                   http://www.opladning.nu/
                   https://emobility.community/app/#/app/home Sperto og Ionity

Finland

https://www.teslaclub.fi/en/ Informasjon om Tesla i Finland
Ladekart:
http://map.teslaclub.fi/  Et kart vedlikeholdt av den finske Teslaklubben med utprøvde ladepunkter på tvers av operatører.
https://www.plugsurfing.com/en/map
http://www.fortum.com/…/hitta…/pages/default.aspx

Ladekort:
Fortum sin ladebrikke fungerer også i Finland: http://www.fortum.no/privat/chargedrive/ladekort/

Tyskland

Ladekart: https://www.autolib.eu/en/

Grønt miljøoblat er påkrevet i enkelte byer og steder. Har man ikke oblat, kan man få bot.
Oblatet koster 5 Euro. Se etter et Dekra-merket verksted.

Frankrike

Type 3C til Type 2 ladekabel

https://www.autolib.eu/en/

Storbritannia

Kart:

http://chargeyourcar.org.uk/#map

Teslaklubben i Storbritannia har lagt ut følgende artikkel med utfyllende tips på sin hjemmeside:
Visitors to the UK / Tesla Tourist

Italia

Ladekort: https://www.eneldrive.it/  Kan også lånes hos Tesla i Milano

Østerrike

 

Teslavenner

Er man på et ukjent sted og trenger råd, eller plutselig står uten strøm nok til å komme seg dit man skal, kan man sjekke følgende kart for å se om det finnes noen med Tesla i nærheten

Teslavenner fra hele verden har lagt inn en pin på kartet med kontaktinfo. Legg gjerne inn din egen pin også. Legg i så fall gjerne inn facebook kontaktinformasjonen din eller info om andre måter du kan bli kontaktet på.
Instruksen for kartet er som følger:
This uncommercial map is open for editing to everyone so please be cautious when you add your own drop pin that you don’t delete someone else pin. Please do not add another layer, edit the description or anyone else location. If this does happen, please immediately contact Alex Lex, Karel Van Hilst or Arshia Bigdeli on Facebook.